Vandaag een eerste blog over een van onze meest gemaakte en geliefde eten. Risotto. Voor de risotto gebruikten we bijna altijd Arborio rijst, maar tegenwoordig hebben we een nieuwe favoriet gevonden, de rijstsoort heet Carnaroli en hier is gedroogde truffel aan toegevoegd. De rijst is anders qua korrel en wordt iets minder ‘papperig’ dan Arboriorijst.
Ik heb een paar maal de risotto gemaakt op de BGE (Big Green Egg), dat kan goed, maar de houtskool, rooksmaak is niet een fijne aanvulling op zo’;n delicaat gerecht als risotto. Dus deze maken we ‘gewoon’ lekker op het fornuis.
Bij de risotto eten wij vaak een lekker stukje vlees, onze favoriet is flat ironsteak (sukade) die we rare grillen op hoge temperatuur op het groene ei.
Achtergrond informatie over Risotto
Risotto rijst neemt gemakkelijk (veel) vocht op en geeft veel zetmeel af. Daardoor ontstaat er een gerecht dat de smaak van de boordevol opgeslurpte bouillon mooi combineert met het smeuïge van het losgelaten zetmeel. De rijstkorrel van de risotto rijst is hard van binnen (amylose) en zacht van buiten (amylopectine), waardoor er een onderliggende “bite” ontstaat in het gerecht. Wij in Nederland maken de rijst vaak wat gaarder, omdat wij dat blijkbaar wat lekkerder vinden qua mondgevoel.
Traditioneel wordt risotto met een vork uit een diep voorverwarmd bord gegeten, netjes vanuit de buitenkant (koeler) naar binnen toe (warmer). Er is een Italiaans gezegde, "risotto is geboren in water, maar het moet sterven in wijn” (Valentina Harris). De logica is dat wanneer je water drinkt bij risotto, de rijst in je maag blijft zwellen. Dus bij het eten van risotto moet je (droge) wijn drinken! …. en dat vinden wij natuurlijk helemaal niet erg.
Risotto is een gerecht waarbij je de rijst bakt in olie of boter en dan al roerend bouillon toevoegt, totdat er een zacht fluwelen gerecht is ontstaan. Dat extra smeuïg zal worden wanneer je op het laatste moment wat boter en Parmezaanse kaas toevoegt.
Risotto, Hemel op aarde? Ja absoluut! Is het moeilijk om te maken,… echt niet!,… gewoon doen!